Místní organizace svazu důchodců ČR

Jsme v polovině prázdnin

a jsme plni krásných zážitků. Výlet do Sedlece se neobyčejně vydařil. Přijetí u pana starosty, seznámení se s historií i současností obce, prohlídka bývalých lázní, vše vyvrcholilo překvapivou návštěvou zoologické zahrady. Procházka kolem Nesytu akci završila. Následující výlet do Lednice neměl tak velikou účast, trochu jsme i zmokly, ale jak muzeum hraček, tak nostalgická návštěva Lednice za tatíčka Masaryka (mj. jsme se fotografovaly v dobových kloboucích), to bylo entrée pro epochální výstavu pískových soch. Ty už by zaujaly i naše muže, žel – nebyli tam s námi. Zato se jich několik našlo na zájezdu 15. 7. I zde trochu sprchlo při návštěvě kláštera Porta coeli, ale pak už nás sluníčko provázelo Novým Městem na Moravě. Ve dvou skupinách jsme navštívili Horáckou galerii (sochy Jana Štursy jsme obdivovali i pod širým nebem, Vincence Makovského a hlavně Jamborovy obrazy uvnitř) a Horácké muzeum s kouzelným Vírským mlýnkem na dvoře. Také jsme cestou viděli ledacos překvapivého: krytý dřevěný most v Černvíru či velmi zvláštní kostel Jana Blažeje Santiniho ve Zvoli se svatováclavskou korunou na kopuli.

Co plánujeme na srpen

Začátek měsíce by se hezky plánoval, kdybychom věděli, zda už konečně bude otevřeno Centrum volného času. Jestliže ano, pak v úterý 4. 8. v 16h budeme od několika málo dlužníků dovybírávat zálohy na Melk a Hlohovec, v 17h pak tamtéž bude schůze výboru. Jinak se budeme ještě muset uchýlit do restaurace Pod Radnicí. Stejně tak už by měl být JENTAK ve středu 5. 8. v 17 hodin. Ten bude buď úklidový, nebo nebude vůbec.

Vše další už má své místo a čas. V úterý 11. 8. výlet do Úval. Dalo by se říci do neznáma. A také bude mít několik konců. Tam pojedeme autobusem s odjezdem od parku v 13.19 a na místě budeme v 13.59. Tentokrát nás tam nikdo nebude čekat, sami si prohlédneme tuto obec na konci světa (vyzbrojeni jen informacemi od Dana Lyčky) a pak se rozdělíme podle zdatnosti. Ti největší turisté půjdou pěšky do Valtic (cca 5 km), kdo by to nezvládl, počká na autobus do Valtic v 15.06, který má hned přípoj do Mikulova. Další spoje v 16.12 a 17.20 využijí jednak pěšáci, jednak ti, kteří si budou ve Valticích chtít prohlédnout bylinkovou zahrádku a nově opravené divadlo, nebo si prostě pohovět. Třetí skupina půjde pěšky do Sedlece na nádraží (cca 4 km), odkud jim od 15.51 jede každou hodinu vlak do Mikulova. Koncem měsíce srpna se bude otvírat zámecká zahrada v Mikulově. Přesné datum a hodina nejsou v době uzávěrky známy, sledujte na vývěskách nebo v okresním tisku. Vzhledem k našim dobrým vztahům s regionálním muzeem považujte tuto akci i za akci SD. Náš konec prázdnin bude v pátek 28. 8. ve Dvorním divadle Hlohovec. Je ještě několik volných míst. Přihlásit se můžete na tel.: 721 998 712 a zaplatit 4. 8. (viz výše). Odjíždíme v 19h od býv. stavebnin, zastavíme i na Valtické ulici.

Dobromila Vlčková