Léto v muzeu

Zámecký areál vítá nyní denně stovky návštěvníků, kteří tráví dovolenou v Mikulově či jeho okolí. Muzejní expozice však mohou být zajímavé i pro místní. V létě zde ožívají příběhy někdejších majitelů panství, rodu Dietrichsteinů, jejichž příslušníci vás při nočních prohlídkách provedou Galerií Dietrichsteinů, zavedou do zámecké knihovny i do sklepa k obřímu sudu. Noční prohlídky budou pokračovat i v srpnu každou středu v 19:30, 20:00, 20:30, 21:00 (nutná rezervace – tel.: 777 061 230).

Rádi vás přivítáme ovšem i v běžných provozních hodinách, rozhodně si nenechte ujít výstavu Vydáno v Mikulově, otevřenou letos v květnu. Mapuje historii zdejších fotografických ateliérů a nakladatelství, které zde měly tradici již hluboko v 19. století a patřily k vůbec prvním na Moravě. Kouzlo dobových fotografií a pohlednic, na nichž je zachycen Mikulov i okolní obce, včetně rakouských, ocení jistě pamětníci i mladší generace. K výstavě byla vydána také kniha téhož názvu, kterou je možno v muzeu zakoupit – rozhodně dobrá inspirace na zajímavý dárek.

A ještě jednu novou publikaci vám může nabídnout – sborník RegioM 2014. Z témat, která jistě zaujmou, zmiňme například článek věnovaný zaniklým stavbám v lednickém parku (D. Lyčka), restaurovaným hebrejským nápisům v mikulovské synagoze (A. Pařík), historii loretánského kostela a hrobky Dietrichsteinů (D. Brichtová) nebo památným stromům na území CHKO Pálava (F. Foltýn).

Den či večer prožitý s námi v muzeu může být i pro vás příjemným zážitkem letošního léta.

RMM

Leto v muzeu