Mikulovské výtvarné sympozium „dílna" skončilo

Dvaadvacátý ročník Mikulovského výtvarného sympozia „dílna" vyvrcholil v sobotu 8. srpna slavnostní vernisáží na mikulovském zámku. Od 11. července, kdy byl zahájen, zde tvořilo sedm umělců v čele s kurátorem Oldřichem Tichým za podpory teoretika umění Ivana Neumanna.

Na sobotní vernisáži byly k vidění obrazy Oldřicha Tichého, který patřil k nejplodnějším umělcům, autorská kniha Příběh révy, která odešla na sever od Mikoláše Axmanna, obrazy Martina Čady, Luďka Filipského či Vladimíra Franze. Nespočet fotografií s tématikou Mikulova zde zanechal i slovenský fotograf Peter Župník a v zámecké kapli se představil student, mikulovský rodák František Zelinka, který působil na letošní dílně v roli asistenta sympozia. „Každý dobrý obraz je znamením a já vám přeji, abyste pocítili závan tohoto posvátného znamení, které v sobě každý obraz ukrývá," řekl při slavnostní vernisáži Ivan Neumann.

Výstava děl 22. ročníku MVS „dílna" bude k vidění až do konce září. Poté se stanou vybraná díla součástí sbírky soudobého umění města Mikulova. Zároveň se bude připravovat katalog, který účastníci nazvali Hyce 2015.

Pořadatelem Mikulovského výtvarného sympozia je město Mikulov, hlavním partnerem je Regionální muzeum v Mikulově. Uskutečnění letošního ročníku „dílny" bylo významně podpořeno Jihomoravským krajem a dalšími partnery.

js

MVS-dilna

Na slavnostní vernisáži Mikulovského výtvarného sympozia "dílna" promluvil i starosta města Rostislav Koštial

Öldrich Tichy Vrabci

Oldřich Tichý - Vrabci

Petr Zupnik Nebeska malba

Peter Župník - Nebeská malba

Mikolas Axmann

Mikoláš Axmann - autorská kniha Příběh révy, která odešla na sever

IMG 3129

Květiny Vladimíra Frenze