Pálavské vinobraní v Mikulově zve na degustace vína i burčáku a bohatý kulturní program

Mikulov žije druhý zářijový víkend Pálavským vinobraním. Tato jedinečná třídenní akce se letos koná již po osmašedesáté. Od pátku 11. až do neděle 13. září bude celé město vzdávat hold vínu a místním vinařům. Ochutnávat se bude jak letošní burčák, tak nejlepší vína z mikulovské vinařské podoblasti a regionální speciality. Pro návštěvníky je připraven bohatý program čítající prestižní vinařskou soutěž, degustace, ukázky zpracování hroznů, nejpopulárnější kapely a interprety několika generací a žánrů. Chybět nebude ani historický průvod s králem Václavem IV., krojový průvod a spousta zábavy pro děti i dospělé.

Oslavami a bujarým veselým bude žít celé město, zámek i nedaleké památky Kozí hrádek a Svatý kopeček. Vrcholným okamžikem sobotního programu Pálavského vinobraní je královský průvod, jehož ozdobou je již po páté šarmantní herečka a zpěvačka Chantal Poullain. Doprovodí ji samozřejmě družinou vysvobozený král Václava IV. a v průvodu se mohou diváci těšit i na bohatou účast krojovaných souborů. Jak sama Chantal Poullain uvedla, být královnou vinobraní je pro ni čest a dělá ji z lásky.

0752

V neděli před polednem pak již bez královského úboru vyrazí Chantal Poullain i představitelé města Mikulov na tradiční výstup na Svatý kopeček po nově zrekonstruované křížové cestě „Přestože se podařilo téměř celou křížovou cestu i díky charitativním výstupům a především podpoře soukromých dárců zrenovovat, finanční prostředky vybíráme dále. Kapličky na Svatém Kopečku peníze na nutné úpravy stále potřebují," uvedla Irma Konešová z pořádající společnosti Mikulovská rozvojová.

K dalším neoddělitelným hvězdám Pálavského vinobraní budou patřit burčák, víno, dobré jídlo a jedinečná moravská atmosféra, která láká do všech zákoutí historického Mikulova stejně jako hvězdná jména interpretů do nově zrekonstruovaného amfiteátru i na další tři žánrové scény. Mikulov letos přivítá takové dámy české populární scény jako je Hana Zagorová, Věra Špinarová a dále pak známé zpěváky a kapely přes MIG 21, Monkey Business, Hradišťan, Buty, Portless, až po Ondřeje Brzobohatého, Ondřeje Rumla, Martu Jandovou, Michala Hrůzu, bratry Ebenovy, Michala Prokopa & Framus Five, Elis a Davida Deyla se svými kapelami. Sobotní program na hlavním pódiu amfiteátru bude navíc moderovat Jakub Kohák, známý reklamní režisér, herec a bavič. Jelikož je stále oblíbenější žánr jazzu a program s mluveným slovem, bude letošní Pálavské vinobraní lákat na Jazzpetit, Junior Band z Pohořelic, Jiřího Stivína nebo imitátora Petra Jablonského. Moravská lidová a dechová hudba i zpěv se bude linout po celém mikulovském náměstí, vinařským městečkem v Kapucínské ulici a dalšími zákoutími Mikulova. Bohatý a hlavně zábavný program pro děti bude připraven na Kozím hrádku i v zámecké zahradě – kejklíři, komedianti, rytířské hry, pohádky, zpívání, škola žonglování i střílení z luku a soutěž malých sommelierů pobaví děti i jejich rodiče.

1402

(Ne)vinné cinkání pohárků pak určitě půjde slyšet celým Mikulovem. Víno v mnoha svých podobách posvěcené bohem Bakchem bude plnit skleničky všech účastníků vinobraní. „Na zámku se bude konat další ročník prestižní veřejné výstavy Národní soutěže vín v hlavním sále zámku a odborná i laická veřejnost ochutná přes pět set vzorků bílých, růžových i červených vín mikulovské podoblasti," řekla Irma Konešová. A stejně tak zde můžete ochutnat v rámci prohlídek a řízených degustací vína takových vinařství jako Vinofol, Víno Mikulov, Víno Marcinčák nebo Vinařství Volařík. Víno i burčák pak mohou návštěvníci koštovat i ve vinařském městečku v Kapucínské ulici, ve stáncích na náměstí i v okolních vinotékách, restauracích a penzionech.

Již známý Mikulovský nos, Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně, se odehraje v Gajdošové sále. „Jako každý rok budeme s napětím očekávat, zda se potvrdí, že ženy mají lepší čich, nebo zda muži prolomí zatím celkem jednoznačnou nadvládu žen," řekl organizátor soutěže Vladimír Jarkovský. Součástí Mistrovství ČR bude také program sommeliérské minimum, které představí zásady správné degustace vína. V neděli 14. 9. pak dostanou slovo i ti menší a na akci Malí sommeliéři mohou vhodnou formou poznávat krásu a kulturu světa vín.

0481

U Udírenské věže si opět všichni mohou vyzkoušet klasické zpracování hroznů na ručním mlýnku a pomocí mechanického lisu. Hroznový mošt je letos možné zakoupit, doma sledovat průběh kvašení a čekat na svůj vlastní burčák.

Celkově se na Pálavském vinobraní, na této velkolepé oslavě vína, tradiční moravské gastronomie a bohaté kultury představí více než šedesát vinařství a vinařů. Pro ně samotné vinobraní zahajuje tu nejkrásnější část práce ve vinohradu. Sbírají hrozny, lisují je a vyrábějí víno, které nejprve projde fází populárního burčáku a končí novým ročníkem vína, připraveným k degustacím a prodeji.

0773-1

„Pálavské vinobraní 2015 bude bohaté nejen na víno, ale i další program pro malé i velké návštěvníky, kteří se prostě chtějí bavit a užít si pravou moravskou pohodu v srdci historického Mikulova," shrnula za organizační tým Marcela Koňáková. Dodala také, že kompletní program a informace k předprodeji vstupenek si může každý prohlédnout na webových stránkách www.palavske-vinobrani.cz.

js, foto: Mikulovská rozvojová