Představujeme zastupitele města KSČM

Pokračujeme v seriálu Představujeme zastupitele města Mikulova a dnes se představí trojice zastupitelů KSČM.

1. Jaké jsou vaše zájmy a koníčky?

2. Jaká témata ve vašem volebním programu jsou vám nejbližší a na co konkrétně se chcete jako zastupitel nadcházející čtyři roky zaměřit?

3. V jakých komisích, výborech města pracujete?

4. Co vás na práci zastupitele těší a naopak co vás nemile překvapuje?

Vojtěch Jedlička (36)

jedlicka vojta
1. Historie, hudba, rybaření, IT a elektrotechnika, sadaření, chovatelství, avšak středem mého zájmu je především moje rodina.

2. S ohledem na můj věk jsou mi blízká témata související s podporou rodin s dětmi, s přihlédnutím k mým zájmům je to problematika našeho životního prostředí a vzhledem k mému přesvědčení obecně jsou to zásady transparentní radnice, racionálního hospodaření s majetkem města a podpora povědomí o minulosti našeho města. O historii našeho města byly vydány již mnohé publikace. Když si otevřete alespoň ty, které se snaží o komplexnější přístup, zjistíte, že skutečnou svobodu máme každý v sobě a ta spočívá v tom, že si chceme na věci dělat vlastní názor a chceme poznávat nové skutečnosti, které tento názor ovlivňují. Kdo na toto chtění rezignuje a pouze pasivně akceptuje nejhlasitější zdroje informací, zahazuje část své svobody. Otevřete si publikace o historii Mikulova z roku 1971 nebo z roku 2013, autorsky zaměřené Povídání o Mikulově dlouholetého mikulovského kronikáře, Židovský Mikulov anebo Heimatbuch Nikolsburg a řekněte, který z textů by měl být oficiálním průvodcem historií města! Pokuste se vysvětlit rozpory v těchto publikacích anebo dokonce v nich nalézt „pravdu" a zjistíte jak je historie vcelku malého městečka s velkou tradicí složitá. I proto jsem měl v minulosti problém akceptovat projekt muzea, které mělo realizovat v Mikulově jisté občanské sdružení, neboť mne nepřesvědčil o tom, že jeho cílem je prohlubovat poznání o nedávné a ne zcela jednoduché minulosti Mikulova.
Budu tedy podporovat nezávislé instituce pomáhající nám poznat naši historii, tedy takové které jsou akceptovatelné nejen pro mne, ale stejně také pro všechny ostatní, kde každý názor má své místo.
V rámci aktuálního volebního období se budu zaměřovat k prosazování všech volebních priorit, které byly ponechány každému k nahlédnutí na stránkách www.kscmmikulov.cz.

3. Podílím se na činnosti komise výstavby a architektury, komise pro strategický rozvoj a kontrolního výboru.

4. V komunální politice se pohybuji od roku 2010, kdy jsem byl poprvé zvolen členem zastupitelstva města Mikulova. Těší mne a je mi poctou, že jako zastupitel mohu ovlivnit, byť jen malým dílem jako jeden z pětadvaceti, mnoho záležitostí týkajících se Mikulova. I v době před rokem 2010 jsem několikrát zašel na jednání zastupitelstva, neboť se projednávaly věci, které se mne nějak dotýkaly. O to více mne mrzí, že mnoho občanu tuto možnost nevyužívá, byť mají dnes již mnohem větší možnosti, neboť se mohou vyjádřit před hlasováním k jakékoliv projednávané věci, a to ani tehdy, když se projednává záležitost, která se jich přímo dotýká. Pokud se o takové záležitosti vede před hlasováním diskuze, je absence dotčeného občana na jednání zastupitelstva znát, neboť na mnohé vznesené otázky by nejlépe odpověděl jen on sám.

Vladimír Michna (67)

Michna st

1. Mám rád folklor, cimbálovou i dechovou muziku, rád si zazpívám, jsem asi 25 let členem NS Pálava. K folkloru patří samozřejmě víno a tak v malém také vinařím.Podpora mladých rodin s dětmi, např. dostatečný počet míst v mateřských školkách, podpora sportovních a zájmových spolků, zachování úřadů a služeb pro občany v Mikulově a samozřejmě bezpečnost občanů v našem městě.

2.Podporovat investice do oprav chodníků, komunikací, dětských hřišť a samozřejmě do obnovování a údržby zeleně a čistoty ve městě. Dále chci za podpory zastupitelů a vedení radnice znovu otevřít problém Mikulova, a to výstavbu nového kulturního zařízení, které město, nejenom podle mého názoru, postrádá.

4. V komunální politice pracuji asi páté volební období. A co mně na práci zastupitele těší je to, že se mohu jako zastupitel podílet na rozhodování o rozvoji města, životního prostředí a podporovat kulturní a sportovních aktivity občanů. Také to, že mohu podpořit připomínky a požadavky spoluobčanů.
A co mně v posledním období nemile překvapilo? Že se nepodařilo zachovat snížení poplatků za svoz popelnic pro seniory a dále, že se neprovádí oprava chodníků ve městě tak jako v minulém roce.

Vladimír Zich (62)

zich

1. Vinohrad, fotografování, stroje. Snažím se věnovat rodině a vnoučatům.

2. V tomto volebním programu jsme si s ostatními kolegy z klubu stanovili jako prioritní téma podporovat seniory a malé děti (úleva na poplatcích za komunální odpad), kontrolovat správné investování městských finančních prostředků a v neposlední míře dohled nad útlumem poskytování zdravotních služeb (pohotovost v našem městě).

Je pravdou, že k přehlasování v zastupitelstvu při projednávání některých zpráv, materiálů někdy dochází. Tak např. při schvalování slevy na odpady nám chyběly jeden dva hlasy. Připomínám, že náš klub má jen pět hlasů a ostatní musíme přesvědčit o správnosti. Pro zachování zdrav. pohotovosti jsem se s Mgr. Bc. Jedličkou rozjel na zasedání Jihomoravského kraje do Brna, kde byla projednávána zdrav. pohotovost v Mikulově. V diskuzi s hejtmanem Haškem a dále v diskuzi jednání zastupitelstva jsme vysvětlovali proč pohotovost v Mikulově ponechat.

3. Již druhé období jsem byl zvolen do finančního výboru zastupitelstva města, kde zastávám funkci předsedy FV. Hlavním programem činnosti jsou otázky rozpočtu města, financování městských organizací a dohled nad hospodárným investováním těchto prostředků.

4. V tomto volebním období nejsem nováček. Výběr nás zastupitelů je dlouhodobě připravován na výborech, členských schůzích. Z tohoto důvodu nám naši spoluobčané dávají tolik hlasů. Je naší povinností brát tuto důvěru jako závazek a nezklamat spoluobčany. Sám jsem příznivec tzv. konstruktivní diskuze, přestože jsme často v opozici – není to jednoduché, ale alespoň to pomáhá k důslednému doplnění předkládaných materiálů.

js