V Mikulově se opět sejdou příznivci alternativní scény

Již 17. ročník čeká festival nepopulární hudby Eurotrialog Mikulov. Festival letos proběhne ve dnech 28.–29. srpna a jeho hlavní dění se odehraje jako vždy v mikulovském amfiteátru. Novinkou je druhá plnohodnotná scéna, a to ve velkostanu. Festival zpestří i doprovodné akce na zajímavých místech Mikulova.

„Stále se snažíme především o to, abychom byli příjemným festivalem v krásném městě malebného vinařského kraje, který spojuje hudbu různých národností, a uspokojit zejména ty hudební fanoušky, kteří svou alternativu nehledají v estrádách televizních stanic. Naše motto je žádná pop music. Žádný mainstream, žádné kolotoče. Prostě festival v krásném koutě Česka, na pomezí se Slovenskem a Rakouskem, festival, kde vás nikdo neušlape," vysvětluje dramaturg Romek Hanzlík.

Festival si pochvalují i hudebníci: „Mikulov? Tam je rozkoš hrát," říká Miroslav Wanek z Už jsme doma. Festival nepopulární hudby je podle něj příznačný tím, že člověk může jít na cokoli, i když to nezná, a v devětadevadesáti procentech se nezklame. Vždy uvidí a uslyší něco zajímavého.

A právě kapele Už jsme doma bude věnován celý páteční večer. Plánují zde oslavit třicet let trvání souboru. K tomu si vybrali jako hosty své hudební přátele, např. znovuobnovenou skupinu Dunaj, Tornado Lue či Petra Vášu.

Páteční program bude zaměřen na starší hudební generaci, zatímco v sobotu převažují umělci nové nastupující generace. „A jelikož nic není zcela bílé nebo zcela černé, dojde opět k prolnutí generací bez ohledu na žánr," slibuje Romek Hanzlík.

V pátek 28. 7. zazní také v Dietrichsteinské hrobce Requiem pro Magora v podání Josefa Klíče a v galerii Konvent bude zahájena výstava třicet let Už jsme doma, kde sami hudebníci zahrají. Mikulovským amfiteátrem bude znít hudba od 18. hodiny, v sobotu pak od 15. hodiny. Mimo jiné vystoupí Kuzmich Orchestra, Tornado Lue, U nás v garáži, Dunajská vlna a Už jsme doma, Petr Váša či Děti kpt. Morgana, Lakuna, Republic of Two, Vložte kočku, Metronome Blues, DG307 a Mucha. V neděli 30. 8. po poledne bude v Městském kině v předpremiéře uveden film Takovej barevnej vocas letící komety.

Vstupné v předprodeji na dva dny festivalu je 480 korun (na místě 580 Kč), děti do 15 let v doprovodu rodičů mají vstup zdarma. Více na www.eurotrialog.cz.

js

2015-ruh-na-fb-s-datumem

Â