Místní organizace svazu důchodců ČR

Skončila okurková sezona,

která se nás prakticky netýkala. Na přelomu července a srpna se některé naše členky zúčastnily jako každoročně Tábora na stará kolena v Okrouhlíku u Jihlavy. O něm píše Marta Šatná: „Týden na Vysočině byl příjemný a milosrdné bylo dokonce ten týden i počasí. Pobyt na chatě, jehličnaté stromy před okny, večer příjemný chládek a měsíc na noční obloze směřující do úplňku. Týdenní pobyt byl zaměřen na kalendářní rok. Od ledna do prosince, na dávné zvyky, obyčeje, pranostiky a podle toho se odvíjely i táborové hry. Průvod v masopustním přestrojení kolem domů a chat až k rybníku, velikonoční svátky a zvyky, jarní májové veselí, letní obyčeje a sběr začínající úrody, podzim plný práce a chystání na zimu, advent a Vánoce. O tom všem jsme si povídali a vzpomínali na časy minulé a předminulé našich předků i na to, co jsme sami zažili. Navštívili jsme také krásné historické město Telč i se zámkem a jedno dopoledne jsme strávili v Jihlavě zajímavou prohlídkou a povídáním na Krajském ředitelství policie kraje Vysočina. Velkým, hlavně dobrým a chutným zážitkem bylo jedno odpoledne pečení trdelníků. Celý pobyt, hlavně večery, byl provázen lidovými písněmi a písněmi z moravského Slovácka. Hlavně večery. Loučili jsme se slovy: za rok se opět uvidíme, dovolí-li nám to zdraví. Pokud jsou lidé k sobě slušní, uctiví a tolerantní, jednou za rok takové setkání stojí za to."

K výše uvedenému textu podotýkám, že vedoucím tábora byl pan Dušan Průdek, kterého známe i z tréninku paměti. A snad nevyzrazuji příliš. Od ledna nás čeká poněkud jiný trénink paměti, zaměřený tentokrát na pohyb. Když už jsem se dostala k dlouhodobým plánům. Opět je na programu rekondiční pobyt v Sezimově Ústí 17.–23. 4., opět za 4 900 Kč a s programem stejným jako loni. Pro ty, kteří loni nebyli, ho zveřejníme v příštím čísle. Hlásit se můžete již nyní u L. Holubové na tel.: 721 301 664. Množí se i dotazy na pobyt v Itálii v září 2016. Vše organizuje L. Sekaninová, která vás bude včas informovat, případné dotazy zodpoví na tel.: 777 999 276. Totéž platí i o letošním zájezdu do Melku.

V srpnu i červenci bylo v našem městě velmi mnoho kulturních akcí, kterých jsme se pilně zúčastňovali. Nejvíce členů bylo na vernisáži v Galerii Závodný. Z námi pořádaných akcí bude nezapomenutelný výlet do Úval. Přes tropické horko jsme tam prožili hezké odpoledne a tuto lokalitu můžeme jen vřele doporučit.

Plán na září

Středa 2. 9. JENTAK. Začátek v 17 h.

Úterý 8. 9. výjimečně to není první úterý v měsíci. V 15 h je jediný možný termín k zaplacení divadla a termálu, v 16 h bude schůze výboru a ne dříve než v 17 h přijdou úsekoví důvěrníci připravovat Den seniorů. Jejich účast je nezbytná.

Úterý 15. 9. začínají pravidelné návštěvy Aqualandu Moravia. Sraz jak obvykle v 9.30 před vchodem.

Čtvrtek 17. 9. zájezd s p. Sekaninovou do Melku a Kremsu. Info na č.: 604 717 057.

Úterý 22. 9. opět přijdou úsekoví důvěrníci nahlásit v 16 h poznatky a hned bude následovat schůze výboru.

Čtvrtek 24. 9. v 7.39 pojedeme linkou 370 do Klentnice na kamenný kruh s p. Evou Gajanovou.

Středa 30. 9. zájezd do termálu Györ. Podrobnosti v příštím čísle. Přihlášky u J. Švecové na tel.: 604 717 057, zaplatit nutno 8. 9.

Pan starosta Rostislav Koštial nám nabídl, že nás provede rekonstruovaným Svatým Kopečkem – někdy v září, přizpůsobíme se jeho možnostem. Sledujte vývěsku, nyní již na CVČ.

NA 1. ŘÍJNA SE PODAŘILO ZÍSKAT VSTUPENKY DO DIVADLA BOLKA POLÍVKY NA HRU HLAVA V PÍSKU. Hrají Ivana Chýlková, Jan Potměšil a další. Začátek v 19 h. Rezervace končí 9. 9. Proto je nutné se hlásit ihned na tel.: 721 998 712 (Vlčková) a ZAPLATIT 8. ZÁŘÍ 324Kč za zlevněnou vstupenku +100Kč na autobus. Připravte si přesnou částku!

Dobromila Vlčková