Klavírní kurzy Mikulov „Audaces fortuna iuvat"

Již tradičně se v půli srpna v sále zdejší základní umělecké školy sešla početná skupina příznivců klavírního umění. V podvečer 14. srpna byl oficiálně zahájen šestnáctý ročník Klavírních kurzů Mikulov s podtitulem „Audaces fortuna iuvat" – odvážným štěstí přeje.

Mikulovské klavírní kurzy jsou pro všechny zúčastněné obrovskou zkušeností. My, aktivní účastníci, jsme během celého týdne navštívili čtyři hodiny u vybraných lektorů ZUŠ, konzervatoří a akademií. Pedagogové a rodiče mají možnost zúčastnit se všech těchto lekcí a vstřebávat zajímavé podněty, názory na interpretovaná díla i přístupy jednotlivých lektorů. Svým časovým umístěním v závěru prázdnin jsou kurzy ideálním startem nadcházejícího školního roku. A nejen pro samotné žáky a jejich učitele, ale i pro rodiče, kteří mají nemalý podíl na formování jejich hudebního vývoje.

Krom jednotlivých lekcí nám bylo v průběhu celého týdne nabízeno množství doprovodných aktivit. Takovými byly například sborový zpěv řízený Vladimírem Halíčkem, pohybová relaxace ve stylu moderního tance pod vedením Lucie Czajkowské, prezentace notových materiálů Eduarda Douši i jiných autorů, jazzový workshop Tomáše Kača a další. Nedílnou součástí kurzů jsou také koncerty pořádané v sále mikulovského zámku nebo přímo v základní umělecké škole.

Sólistou zahajovacího slavnostního koncertu klavírních kurzů byl vynikající interpret Karel Košárek. Dramaturgicky propracovaný večer hudby G. Gershvina, B. Martinů a F. Guldy pianista zpestřil vlastním průvodním slovem, ve kterém jednotlivé skladby a jejich autory přiblížil publiku. Navzdory nelidskému horkému počasí a celému předcházejícímu dni strávenému vyučováním podal naprosto jedinečný výkon plný energie, elánu a radosti z hudby. A tím nám všem, aktivním i pasivním účastníkům, dodal chuť do práce a tvoření.

Nedělní „křeslo pro hosta" tentokrát patřilo mladému umělci Lukáši Klánskému. Jako žáci a studenti jsme měli možnost s ním hovořit o všem, co nás zajímá. Nejednalo se, pravda, o křeslo elektrické, ale i tak neměl dotazovaný pianista zcela bezpečnou výchozí pozici. Velice rychle se přesvědčil, že nás zajímají témata týkající se jeho profesního i osobního života. Vystaven křížovému výslechu odpovídal na všechny otázky s úsměvem a pochopením. Jeho večerní přednáška již byla určena všem účastníkům, ať už pasivním nebo aktivním, rodičům a lektorům. Kdo by si snad myslel, že během klavírních kurzů řešíme pouze otázky hry na nástroj nebo pedagogiky, velice by se mýlil. V průběhu přednášky s tématem „Příprava na vystoupení a možné nástrahy – lidské i nelidské" jsme se zabývali i otázkami fungování lidského mozku a řízení jeho pozornosti.

Na úterním komorním koncertě nás již výše zmíněný Tomáš Kačo zavedl do světa jazzové improvizace. Přímo na pódiu s lehkostí přetvářel díla slavných skladatelů nebo jazzových autorů a stejně tak nás seznámil i s vlastní tvorbou. Během vynuceného přídavku jsme měli možnost zvolit dvě libovolná témata nebo známé písně či skladby, na které před námi improvizoval naprosto bez přípravy.

Středeční večer patřil již tradičně improvizaci. Tentokrát na téma „Příběhy ukryté v kartách". Skupina odvážlivců s chutí tvořit se během několika málo dní připravila pod laskavým a inspirativním vedením Mgr. Petra Hanouska na tematický večer plný světových premiér a zajímavých prvotin možná budoucích slavných skladatelů. Jak napovídá sám název, při tvorbě vycházeli z jednotlivých postav a symbolů tarotových karet. Na koncertě rovněž své umění předvedli po pečlivých a intenzivních zkouškách i tanečníci a pěvecký sbor.

Čtvrteční den byl prosycen soustředěním a přípravami na první slavnostní koncert účastníků. Krásné prostředí mikulovského zámku přispělo k výjimečné atmosféře večera. Všichni hráli s radostí a nadšením a předvedli vše, na čem celý týden intenzivně pracovali. A protože zájem o to, zahrát si před svými kolegy a učiteli, byl veliký, další část klavíristů vystoupila na pátečním odpoledním matiné. Během tohoto posledního koncertu plného výjimečných výkonů hlavní organizátorka a dlouholetá vedoucí kurzů Monika Czajkowská předala pomyslnou štafetu své dceři Lucii, která bude v její práci pokračovat.

Za sebe i všechny zúčastněné bych na tomto místě chtěla poděkovat všem, kteří se jakkoliv podíleli na přípravách kurzů a kteří přispívají k tomu, že se vůbec něco tak mimořádného může konat. Jmenovitě milému a sympatickému organizačnímu týmu, všem lektorům, kteří jsou ochotni strávit týden prázdnin pedagogickou činností, vedení ZUŠ Mikulov, městu Mikulovu a všem dalším sponzorům, bez jejichž přízně by nic podobného nebylo možné. A konečně největší dík patří samotné Monice Czajkowské, která již po šestnácté zrealizovala svou myšlenku a zajistila více než stovce příznivců hudby intenzivní týden plný zážitků, milých setkání a zábavy. Lucii Czajkowské bych ráda popřála hodně sil a štěstí při organizování dalších ročníků, na které se již těším.

Alžběta Krausová, účastnice kurzu

DSC 0093