Zástupci ministerstva vnitra i samospráv debatovali s lidmi v Břeclavi na téma migrace

Na dvě stovky lidí z Břeclavi a blízkého okolí přišly v úterý 8. září debatovat se zástupci ministerstva vnitra i krajské a místní samosprávy na téma migrace. Důvodem jednání bylo nedávné vybudování stanového detenčního tábora v areálu věznice Břeclavi. Nejvíce se lidé ptali na bezpečnost.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek i starosta Břeclavi Pavel Dominik ujistili obyvatele města, že trvají na tom, že pokud skutečně dojde k otevření tábora, chtějí, aby došlo nejen k zajištění bezpečnosti v blízkosti tábora, ale i ve městě.

„Břeclavské nádraží je první na řadě v České republice. Policisté zde v Břeclavi a celý systém suplují to, co měli udělat policisté na hranici Řecka jako hranici schengenského prostoru. Podle mne Evropská unie totálně selhává a nezvládá tuto záležitost. Chci říci za krajskou samosprávu a za všechny hejtmany, že podporujeme stanovisko Vlády ČR. Povinné kvóty nejsou řešením. Řešení je zvládnout situaci v zemích, odkud uprchlíci přicházejí, následně zabránění průniku dalších statisíců či milionů lidí – tedy zajištění schengenské hranice, a to nemůžeme suplovat tady na peronu v Břeclavi nebo v areálu poštorenské věznice," uvedl hejtman Michal Hašek.

Ten také naznačil, že vláda by se měla při výběru dalších lokalit zaměřit na výcvikové prostory Armády České republiky. Ty jsou totiž dostatečně rozsáhlé a oddělené od obcí.

„Jako hejtman můžu slíbit, že v kompetencích, které má kraj v oblasti bezpečnosti, uděláme maximum, abychom ochránili bezpečnost jižní Moravy a našich občanů, protože to je naše hlavní povinnost. Vedle toho pomáháme státu v péči o běžence tím, že náš Panel nestátních neziskových organizací zajišťuje stravování pro IZS, stravoval hasiče, kteří stavěli toto stanové městečko, pomáhá také policii s jednorázovým stravováním běženců. Červený kříž vybavuje syrské běžence potravinovými a hygienickými balíčky případně, jízdenkami do Německa. A to je přesně ta činnost, kterou teď dělá Jihomoravský kraj," doplnil hejtman.

Lidé z ministerstva poděkovali zástupcům kraje, města i policie v kraji za velmi dobrou připravenost. Policisté pak ocenili, že jsou lidé ve městě všímaví a upozorňují je na možné výskyty nelegálních běženců.

Aby zájemci dostali nezkreslené údaje, spustilo ministerstvo vnitra webové stránky týkající se migrace. Na webu www.mvcr.cz/migrace je též možno nalézt rozsáhlý slovníček pojmů, odpovědi na často kladené dotazy nebo nejdůležitější kontakty na resortní odbor azylové a migrační politiky. Odbor tisku a PR bude webový portál i nadále rozvíjet.

Mgr. Eliška Holešinská Windová
tisková mluvčí Jihomoravského kraje