Okénko městské policie - výběr událostí za měsíc srpen 2015

Dne 1. 8. 2015 v 03.40 hodin zaznamenal operátor kamerového systému MP Mikulov, že se v kašně na Náměstí opět koupe několik obnažených osob. Některé z těchto skotačících osob se dokonce odběhly vymočit k nedaleké budově ZUŠ! Strážníci MP Mikulov celou skupinku pocházející z Prahy zkontrolovali a další „letní radovánky" pražským turistům zakázali. Posléze strážníci celou skupinu předvedli na služebnu MP Mikulov a poskytli první pomoc mladé ženě, která se lehce zranila při vylézání z kašny. Celá záležitost byla nakonec vyřešena udělením blokových pokut za narušování veřejného pořádku. K uložení sankcí došlo samozřejmě až po provedení kontroly samotné kašny, zda nedošlo k jejímu poškození. Za radostnou letní euforií s určitostí stály tropické noční teploty, které ve spojení s alkoholovým opojením uvolnily poslední zábrany. Podobné noční situace zažili strážníci MP Mikulov s „rozpálenými" turisty v měsíci srpnu ještě několikrát.

Dne 5. 8. 2015 ve 13.00 hodin zasahovala hlídka MP Mikulov v lokalitě ul. Brněnské, kde se nacházel totálně podnapilý místní 50letý muž. Tento ležel bezvládný na lavičce a jeho věci se povalovaly všude okolo. Strážníci tohoto problémového muže řešili během dne již několikrát. Nejen z tohoto důvodu, ale také protože na podnapilého muže přijali opakované stížnosti občanů za narušování veřejného pořádku, bylo rozhodnuto o jeho převozu na protialkoholní záchytnou stanici. Dechová zkouška na zjištění požitého alkoholu u kontrolovaného muže prokázala 3,41 promile alkoholu. Celá záležitost byla MP Mikulov vyřešena v následujících dnech uložením blokové pokuty. Obdobně skončily excesy této nechvalně známé mikulovské postavičky následně i dne 15. 8. 2015. a 30. 8. 2015. Kdybychom to celé shrnuli, tak se strážníci MP Mikulov s touto problémovou osobou potýkají v podstatě denně. Někdy stačí pouze domluva, jindy musí strážníci sáhnout i k radikálnějším metodám.

Dne 7. 8. 2015 v 16.35 hodin zasahovala hlídka MP Mikulov na ul. Bardějovská, kde strážníci pomáhali obyvatelce bytu, která upadla na podlahu a následně si nemohla sama nijak pomoci. Strážníci mají tuto osobu nar. 1923 napojenou na pult centrální ochrany a vlastní od bytu také náhradní klíče. V případě nouzového signálu nebo telefonátu jsou schopni dané osobě pomoci do několika málo minut. To se také stalo uvedeného dne. Strážníci poskytli stařence první pomoc a pro jistotu na místo přivolali zdravotnický výjezd, který ženu převezl do nemocnice na odborné vyšetření. Strážníci byt posléze uzamkli a celou událost nahlásili rodinným příslušníkům stařenky.

Dne 9. 8. 2015 zasahovala hlídka MP Mikulov na koupališti Riviéra, kam byli strážníci přivoláni jeho personálem, jelikož si nemohli poradit s jedním mladým nezodpovědným návštěvníkem. Ten opakovaně porušoval návštěvní řád koupaliště a po vykázání z koupaliště se na něj vždy nějakým způsobem nepozorovaně vrátil! Strážníci tohoto mikulovského 16letého mladíka následně vyzvali „jménem zákona", aby se již na koupaliště nevracel, poněvadž v případě nerespektování těchto zákonných výzev bude mladíkovi hrozit ze strany MP Mikulov sankce. Toto zakročení hlídky MP Mikulov mělo asi svou váhu, jelikož od té doby již neměl personál koupaliště s tímto mladíkem co do činění.

Dne 10. 8. 2015 ve 14.45 hodin a následně pak dne 12. 8. 2015 v 19.50 hodin zasahovali strážníci MP Mikulov v obci Dolní Dunajovice, kde prováděli odchyt toulavého psa bojového plemene! V obou případech se jednalo o stejného psa. V prvním případě strážníci řešili porušení obecně závazné vyhlášky blokovou pokutou ve výši 300 Kč. V druhém případě byla již sankce navýšena na 1000 Kč. Pokud by se potulování psa po vesnici opakovalo, lze majiteli psa v přestupkové komisi uložit pokutu až do výše 30 000 Kč. MP Mikulov zasahuje v Dolních Dunajovicích na základě uzavřené veřejnoprávní smlouvy mezi Dolními Dunajovicemi a Mikulovem. Smlouva řeší místní záležitost veřejného pořádku, jehož zabezpečování patří mezi základní povinnosti obce. Na základě podobných smluv zasahuje MP Mikulov i v dalších sousedních obcích Mikulova.

Dne 11. 8. 2015 ve 14.05 zasahovala hlídka MP Mikulov v rámci Integrovaného záchranného systému JmK, kdy strážníci MP Mikulov zabezpečovali přistání záchranářské helikoptéry, která přistála v Mikulově v lokalitě ul. K Vápence. Záchranáři na místě prováděli přeložení zraněné osoby ze sanitního vozu. Strážníci na místě po dobu zásahu usměrňovali silniční provoz.

Dne 13. 8. 2015 ve 4.50 hodin zasahovala hlídka MP Mikulov v lokalitě Mušlov, kde došlo v problémové zatáčce opět k dopravní nehodě. Tentokrát měla celá událost docela „peprnou" příchuť, jelikož řidič či dokonce celá osádka havarovaného vozidla tovární značky Audi z místa dopravní nehody do příjezdu policejní hlídky zmizeli! Strážníci MP Mikulov na místě spolupracovali při usměrňování silničního provozu se zasahující hlídkou Policie ČR. Při policejním zákroku byl dokonce použit služební pes, který pátral v nedalekém kukuřičném poli po potenciálních zraněných osobách. Dopravní nehoda je dále v šetření PČR.

Dne 14. 8. 2015 v 15.30 hodin byla hlídka MP Mikulov přivolána 33letou oznamovatelkou na ul. Wolkerovu, aby zde strážníci pomohli řešit vypjatou situaci s jejím podnapilým přítelem, který před jejich domem opakovaně narušoval občanské soužití! Po příjezdu na uvedené místo strážníci zkontrolovali 38letého muže, původem z okr. Brno-venkov. Podnapilý muž měl na adresu rodičů své družky přicestovat neohlášeně a nyní před domem všechny obtěžoval a neustále zde někoho napadal! Po vyslechnutí všech okolností strážníci problémového muže z daného místa vykázali! Problémový muž po počátečních obstrukcích přece jen zasahující policisty a strážníky uposlechl a z místa raději sám odešel. Celý případ měl však bohužel neslavné pokračování, když se vykázaný muž po nějakém čase sám vrátil před dům na ul. Wolkerova, nasedl do jejich zde zaparkovaného vozidla Fiat Punto a z místa sám odjel směrem do centra města. Tato událost se stala asi v 16.40 hodin, a to tomuto muži hlídka MP Mikulov v čase asi v 15.45 hodin naměřila v dechu 3,63 promile alkoholu se stoupající tendencí! Strážníci MP Mikulov naštěstí uvedeného opilého řidiče zadrželi ještě před tím, než mohl někomu ublížit. Při vyhlášené pátrací akci potkali tohoto opilého řidiče v 17.00 hodin, jak jel se svým vozidlem přímo proti strážníkům na ul. Pavlovská! Následovala rychlá reakce, kdy strážníci podezřelého řidiče zastihli opět na ul. Wolkerova. Problémový řidič nakonec skončil s nasazenými služebními pouty. Jeho spanilá jízda Mikulovem byla navíc monitorována kamerovým systémem MP Mikulov a taktéž osobními kamerkami strážníků MP Mikulov. Nyní bude výtržník čelit nejen narušování občanského soužití, ale taktéž spáchání trestného činu! Celá událost je dále v řešení Policie ČR.

Dne 15. 8. 2015 v 00:35 hodin zasahovali strážníci MP Mikulov na ul. Pavlovská, kde byl nalezen na chodníku silně podnapilý muž! Strážníci díky dobré místní znalosti v ležícím muži rozpoznali místního muže nar. 1961, který žije v Mikulově jako bezdomovec a přespává na různých místech. Poněvadž strážníci neměli tuto osobu komu předat a tato osoba byla nezraněná, byla pouze zcela neschopna samostatného pohybu, bylo strážníky rozhodnuto o převozu této osoby na protialkoholní záchytnou stanici v Brně. Strážníci v tomto případě postupovali přesně podle zákona, jelikož podnapilé, bezprizorní a bezvládné osoby nelze ponechat jen tak na pospas svému osudu.

U další podnapilé a bezvládné osoby zasahovali strážníci MP Mikulov dne 15. 8. 2015 v 19.00 hodin na ul. Nádražní. Tentokrát se jednalo o místního staršího muže r. 1951, který se sám krvácivě zranil na hlavě při nekontrolovaném pádu na vozovku při vedení svého kola. Tomuto muži strážníci v dechu následně naměřili 2,4 promile alkoholu. Na místě samotném se ještě navíc nacházela podnapilá 26letá mladá žena, původem z města Jaroměř, která měla na noze taktéž hluboké krvácející zranění! Dechová zkouška u ženy prokázala podnapilost 2,19 promile alkoholu. Kontrolovaná žena uvedla, že zranění si způsobila sama a že zranění nemá nic společného se zraněním bezvládného muže. Na místo se následně dostavil zdravotnický výjezd RZS, který obě zraněné osoby odvezl na ošetření do nemocnice v Břeclavi. Strážníci MP Mikulov posléze odvezli kolo zraněného muže do své úschovy.

Dne 17. 8. 2015 ve 4.55 hodin zasahovala hlídka MP Mikulov u dopravní nehody, která se opět stala v zapeklité zatáčce pod Mušlovem. Tentokrát dostal smyk řidič nákladního vozidla, které poté narazilo do vodárenské budovy. Dopravní nehoda si naštěstí nevyžádala žádné zranění. Havarované nákladní vozidlo však zatarasilo část silnice takovým způsobem, že bylo potřeba z důvodu bezpečnosti odklánět jeden směr jízdy. Strážníci MP Mikulov na místě spolupracovali se zasahujícími policisty a na místě pomáhali s usměrňováním silničního provozu. DN je dále v řešení Policie ČR.

Dne 19. 8. 2015 ve 23.16 hodin zadržela hlídka MP Mikulov v prostoru ul. Vrchlického čtveřici mladistvých osob, které v dané lokalitě prováděli různé nepřístojnosti! Mladíci se bavili rušením nočního klidu, vyvracením dopravních značek a také převracením ozdobných květináčů! Strážníci sice na místě zadrželi čtyři osoby, další dvě osoby však neuposlechly výzvy strážníků a z místa raději utekly. Takže vandalů bylo celkem šest. Následným šetřením vyšlo najevo, že někteří z nich měli větší, druzí zase menší podíl na proběhlých výtržnostech. Strážníci MP Mikulov posléze během několika desítek minut dohledali i zbývající dvě osoby, které z ul. Vrchlického utekly, protože šlo o osoby jim dobře známé, věděli, kde hledat. U všech kontrolovaných mladíků byla zjištěna podnapilost. Opět u některých větší, u některých zase menší. Jednalo se o čtveřici mikulovských mladíků a po jednom byli z Valtic a Ladné. Nakonec snad jen otázka, co předcházelo jejich jednání! Odpovědí je oslava 17. narozenin jednoho z nich. Všichni zadržení mladiství byli předáni do rukou svých zákonných zástupců a celá událost bude mít dohru u přestupkové komise pod dozorem sociálních pracovnic orgánu OSPOD. Největším paradoxem je v tomto případě skutečnost, že jedním z podezřelých viníků je i matka oslavence, která oslavu synovi pro kamarády připravila. Na oslavě, která proběhla u nich v bytě, se měl totiž podávat i alkohol!

Dne 21. 8. 2015 ve 12.15 hodin zasahovala hlídka MP Mikulov v prodejně Tesco Mikulov, kde došlo k zadržení neplatícího zákazníka, který se pokoušel propašovat přes pokladnu bez zaplacení několik kusů balení exkluzivních steaků z pravé hovězí svíčkové v hodnotě 1112 Kč. S určitostí se v tomto případě nejednalo o krádež z hladu, ale o krádež opravdového labužníka. Strážníci 30letému mikulovskému muži odcizené zboží odebrali a vrátili jej nepoškozené do prodejny. Přestupek proti majetku strážníci vyřešili na místě uložením blokové pokuty ve výši 1000 Kč.

Dne 21. 8. 2015 v 16.50 hodin zasahovala hlídka MP Mikulov v Mikulově na ul. Dukelská, kdy bylo strážníkům nahlášeno, že v jednom z bytů došlo asi k havárii vodovodního řádu! Voda z vrchního bytu již měla prosakovat přes strop k sousedům do spodního bytu! Na zvonění u dotčeného bytu nikdo nereagoval. Dále bylo na místě zjištěno, že by v bytě měla bydlet sama starší paní. Strážníci okamžitě na místo přivolali mikulovské hasiče, jelikož nebylo vůbec jasné, zda se v bytě nenachází zraněná osoba. Po nouzovém otevření bytu bylo zjištěno, že se v bytě nenachází žádná osoba a že havárii vytékající vody zapříčinil prasklý el. bojler! Hasiči provedli uzavření bytového vodovodního uzávěru a provedli zabezpečení vstupních dveří do bytu. Strážníci MP Mikulov provedli zapečetění bytu páskami a vzali do dočasné úschovy náhradní klíče. Celá záležitost byla dořešena s majitelkou bytu v následujících hodinách.

Dne 28. 8. 2015 ve 23.50 hodin bylo telefonicky nahlášeno na MP Mikulov majitelkou bytu na ul. Hraničářů, že se nyní nachází na dovolené na Slovensku a že jí na mobil došla sms zpráva z bezpečnostního systému bytu, že se v bytě děje něco podezřelého! Tímto žádala MP Mikulov o spolupráci při vizuální kontrole svého bytu. Strážníci ihned po příjezdu na uvedenou adresu zaregistrovali, že v bytě je prasklé sklo okna, v bytě problikává světlo a všude okolo jde cítit zápach doutnajícího kouře! Následně se na místo dostavil i rodinný příslušník, který měl od dotčeného bytu klíče. Strážníci posléze na místo okamžitě přivolali mikulovský hasičský výjezd. Hasiči HZS Jmk následně na místě zjistili, že v bytě došlo k závadě na elektroinstalaci, kdy došlo k zahoření části nábytku! Strážníci MP Mikulov na místě při samotném zákroku spolupracovali s přivolanými hasiči a policisty PČR Mikulov. Zákrok byl ukončen v 1.10 hodin.

Za MP Mikulov zdraví strž. Radek Vážný

DSCN7964