Oznamování přerušení dodávek elektřiny

Před nedávnem jsme do redakce obdrželi dotaz ohledně oznamování přerušení dodávky elektřiny. Občané z ulice Valtická se ptali, kdo a za jakých podmínek je povinen oznámení sdělovat.

Obrátili jsme se proto na Martina Sedlického z Městského úřadu Mikulov z odboru stavebního a životního prostředí.

„Problém oznamování přerušení dodávek elektřiny je obecně řešen v zákoně č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích v platném znění. V §25 odst. 5 je uvedena povinnost provozovatele distribuční soustavy oznámit započetí a skončení omezení nebo přerušení dodávek elektřiny způsobem místně obvyklým, nejméně však 15 dnů předem. Ohlašovací povinnost nevzniká při provádění nutných provozních manipulací, při nichž omezení nebo přerušení dodávky elektřiny nepřekročí 20 minut.

V Mikulově je způsobem místně obvyklým úřední deska, kde je vždy elektronickou formou oznámení vyvěšeno, výluka nikdy netrvá déle než od 7.30 do 16.00, většinou méně. Protože provozovatelem distribuční soustavy je firma EON, tak odběratelé, kteří odebírají elektřinu od EONu, mají možnost si vytvořit na webových stránkách EONu svůj účet, kde je možné si nastavit službu, která bude odstávky elektřiny hlásit zákazníkovi automaticky."

js

DSCN9688