NOVÝ ŠKOLNÍ ROK S NOVINKAMI NA HABÁNSKÉ...

Již v loňském školním roce bylo v prostorách suterénu budovy mateřské školy zprovozněno zájmové centrum pojmenované samotnými dětmi jako KORÁLKY. Tato místnost je pravidelně využívána několikrát týdně pro děti předškolního věku k široké škále zájmů, jako jsou tanečky, cvičení, zpívání, ale i nejrůznější tvořivé aktivity, např. malování, tvoření s přírodninami nebo výroba keramiky. Pec na vypalování dětských keramických výrobků byla zakoupena do centra v loňském roce díky finančnímu příspěvku manželů Solaříkových, kterým mockrát děkujeme.

V tomto tvořivém centru vznikla také díla dětí, která byla v loňském školním roce zaslána do čtrnácti výtvarných soutěží. Velkým úspěchem je umístění dětí ve dvanácti z nich.

Učitelky z mateřské školy se i o prázdninách realizovaly a společnými silami u tohoto centra našly prostory k vytvoření dalšího místa, které pojmenovaly jako „DÍLNIČKY PRO KLUKY A HOLČIČKY..." Již podle samotného názvu lze tušit, že tento prostor bude vést dětičky ke kutilství, k objevování a zkoušení všeho možného... Tvoření tu kouká ze všech míst – na pracovních stolcích v podobě pilek, kladívek, kousků dřeva, hřebíčků, drátků, kroužků, korálků, na zemi je minipískoviště s křemičitým pískem a spoustou lopatiček i kyblíků. Nástěnné tabule jsou zde připraveny na rozvoj grafomotoriky, takže křídy zde bude pravděpodobně velká spotřeba... Kuchyňku pro malé kuchařky s potřebným vybavením lze využít nejen na modelování, ale i na přípravu cukroví nebo keramiky, neboť tu máme dokonce i hrnčířský kruh. Děti se tu mohou inspirovat i vystavenými diplomy, jež dokládají velké úspěchy kluků a holčiček z Habánské za posledních deset let nejen ve výtvarných soutěžích.

Vedle budovy z pravé strany jsme zbudovali „bylinkovou zahrádku", kde je možné s dětmi nejen zahradničit, ale i prozkoumávat nejrůznější vůně a chutě bylinek a pozorovat, jak rostou. Bylinky mohou využívat také naše paní kuchařky k dochucení jídel.

Děti a kolektiv MŠ

školka