Dny židovské kultury budou plné kulturních i gastronomických specialit

Již po osmé se budou v Mikulově konat Dny židovské kultury. Tentokrát si dějiny hebrejského obyvatelstva ve městě pod Pálavou, jejich osudy i rozmanitost kultury a gastronomie připomeneme ve dnech 25.–27. září.

„Lidé se mohou těšit opět na divadlo, besedy, ochutnávku židovských pokrmů, koncerty či prohlídku židovských památek," řekla Sylva Chludilová, která se na organizaci Dnů židovské kultury v Mikulově podílí.

Festival začne v pátek v 18 hodin v kinosále divadelní hrou Hygiena krve v nastudování Divadla Líšeň. „Inscenace vychází z historických materiálů, jako jsou dobové vyhlášky a zákony, výpovědi pamětníků, projevy nacistů, i z textů současných militantních neonacistických webů. Inspirací jsou také formy argumentace používané v běžných médiích, překvapivě parafrázující nacistické texty. Tyto zdroje jsou zpracovány do nadčasové výpovědi o metodách moci selektující lidské bytosti na hodnotné a bezcenné. V kontrastu k této ideologii hra vykresluje utrpení oběti-člověka zbaveného veškerých práv, rodiny, majetku, důstojnosti," vysvětluje Sylva Chludilová.

Od 19.30 hodin bude následovat v kinoklubu beseda s Hanou Frejkovou, herečkou, zpěvačkou a autorkou knihy Divný kořeny. V ní čtenáře a posluchače zavede do svého dětství, její kniha se pohybuje na rozhraní memoárů a zpovědí. Nahlíží na politické procesy padesátých let očima sedmiletého dítěte, píše o tom, jak v takto útlém věku ztratila veškeré kořeny a rodinnou kontinuitu. Poté, co byl její otec Ludvík Frejka, který před zatčením zastával funkci přednosty národohospodářského odboru Kanceláře prezidenta republiky, v roce 1952 popraven, byly s matkou, německou herečkou Elisabeth Warnholtzovou vystěhovány z pražského bytu, žily v podmínkách vyhnanců. Hana Frejková se až po padesáti letech odvážila vydat zpět do svého dětství, vyprávět své vzpomínky, vyhledat ve světě příbuzné a známé, pátrat v archivech... Motiv cesty a téměř detektivního pátrání je hybnou silou textu a udržuje čtenáře v napětí.

V kinosále bude během večera také ochutnávka židovské kuchyně.

Sobotní program bude pokračovat od 15 hodin v galerii Efram koncertem Jidiš ve třech. Společně s Hanou Frejkovou vystoupí její spoluhráči – Milan Potoček (klarinet) a Slávek Brabec (akordeon) – a provedou odpolednem jidiš písněmi. „Během koncertu ožívá kouzlo jazyka jidiš v tradičních písních. Výběr písní reflektuje minulost, ale i přítomnost každodenního života. Při jejich poslechu si často vybavíme momenty, pocity i situace, které se dotýkají každého z nás. Vyprávějí o lidských radostech a strastech s ironií, vtipem, ale i nostalgií," doplnila Sylva Chludilová.

Na neděli je připraven koncert v podání Jiřího Hoška a Dominiky Weiss Hoškové. Začne v 11 hodin v Horní synagoze.

Během Dnů židovské kultury v Mikulově budou probíhat také komentované prohlídky židovských památek – židovského hřbitova, synagogy a židovské čtvrti.

Židé žili v Mikulově již od 2. poloviny 14. století a město bylo od 16. století až do roku 1851 politickým, kulturním a duchovním centrem moravských Židů a sídlem moravského zemského rabína.

Vstupné na všechny akce konané v rámci Dnů židovské kultury v Mikulově je dobrovolné.

js

DZK 15 pl