Mikulov si o víkendu připomněl svou židovskou historii

Již po osmé se v Mikulově o uplynulém víkendu konaly Dny židovské kultury.

Návštěvníci města, studenti mikulovských středních škol, zájemci o hebrejskou tematiku se mohli během divadelního představení Hygiena krve v podání Divadla Líšeň, hudebních produkcí či besedy s autorkou knihy Divný kořeny Hanou Frejkovou seznámit s historií nejenom židovského obyvatelstva v Mikulově. Vyhledávanými během třídenních oslav byly tradičně také komentované prohlídky synagogy či židovského hřbitova a ochutnávka specialit židovské kuchyně.

Festival začal již v pátek dopoledním divadelním představením Hygiena krve pro studenty, kteří mnohdy se zatajeným dechem sledovali inscenaci, která byla plná výpovědí vrahů i obětí, na jeviště se objevily kovové loutky, šrot či ostnatý drát. „Scénáristka Pavla Dombrovská vycházela při psaní z historických materiálů, jako jsou dobové vyhlášky a zákony, výpovědi pamětníků, projevy nacistů, i z textů současných militantních neonacistických webů," řekla Sylva Chludilová ze Spolku přátel židovské kultury v Mikulově, který se na organizaci podílel.

Také o večerní reprízu byl zájem, stejně jako o besedu s Hanou Frejkovou, která se začetla do své autobiografie Divný kořeny. Ochutnávkou své koncertní tvorby zároveň pozvala diváky na sobotní koncert Jidiš ve třech do galerie Efram.

Nedělní koncert v podání Jiřího Hoška a Dominiky Weiss Hoškové zazněl v horní synagoze, kde také probíhala vernisáž prací žáků výtvarného oboru ZUŠ Mikulov ze třídy Jarmily Čajkové.

Židé žili v Mikulově již od 2. poloviny 14. století a město bylo od 16. století až do roku 1851 politickým, kulturním a duchovním centrem moravských Židů a sídlem moravského zemského rabína.

js

IMG 4387

 

 

IMG 4399

Hana Frejková během své autogramiády