Mikulovský rodák Martin Duda natočil animované dobrodružství pro celou rodinu

V neděli 15. listopadu bude mikulovské kino promítat animované dobrodružství sedmiletých dvojčat Rosy a Dary. Dvaašedesátiminutové pásmo krátkých filmů pochází z dílny mikulovského rodáka Martina Dudy. Začíná v 15 hodin a vstupné je 80 korun.

Ve velkém prázdninovém dobrodružství dvou dívek se dozvíte odpovědi na spoustu zajímavých a zábavných otázek. Čeká vás léto se psem Laikem, úžasnou babičkou-vynálezkyní a dědou, co dokáže všechno opravit.

Kdo je Martin Duda?

Rodák z Mikulova (1981), režisér a animátor, zaměřující se na 3D animaci a vizuální efekty, v nichž se mísí reálný svět s animovaným. Po absolvování oboru design nábytku a interiérů brněnské Střední školy uměleckých řemesel vystudoval animaci na pražské FAMU. V současné době patří mezi nejúspěšnější mladé reklamní režiséry. Jeho krátké filmy Kontakt (2003) a VR (2004) byly s úspěchem promítány na domácích i zahraničních festivalech, kde získaly řadu cen. Jeho absolventský film Jsem větší a lepší byl v roce 2008 nominován na studentského Oskara. Spolupracoval také na reklamách pro Kofolu, ČEZ či Fernet.

Co pro vás znamená Mikulov?

„Je to můj "hometown" a vždy bude. Prožil jsem zde celé své dětství, a i když jsem od svých 14 let studoval a pracoval mimo něj, tak se sem pravidelně a moc rád vracím. Mám tady celou svou rodinu, spoustu přátel a je tady prostě hezky. Já osobně to tady nazývám české Toskánsko, protože je tady neskutečná krajina, kde se mísí přírodní a historické unikáty, je to vinařská mekka, je zde pořád slunce a má i velmi strategickou polohu. Z Mikulova není daleko do Alp, i u moře jste za 5 hodin, Vídeň, Brno, Bratislava je co by kamenem dohodil. Spoustu nápadů pro svou tvorbu čerpám z času stráveného zde."

Objevuje se ve vašem seriálu/novém filmu také něco z rodného města či z jižní Moravy?

„V současném pilotním filmu ne, ale v některých epizodách v připravovaném seriálu se objeví určitě nápady nebo elementy, které pochází z této lokality. Seriál se snaží působit nadčasově i nadlokačně. V současné době to hrajeme tak, že babička má dům někde ve střední Evropě a neřešíme konkrétní lokalitu. Našim cílem je seriál prodávat do celého světa a je důležité, aby se s postavami a prostředím ztotožnili diváci napříč kontinenty. V plánu je vyrobit 52 a více epizod. Již nyní máme podepsanou smlouvu s Londýnskými Media I.M. o mezinárodní distribuci. Vím, že jsou nějaké předkupní vysílací práva už prodané např. do nějakých arabských televizí. Celé je to ale teprve na začátku. První epizody budou hotové nejdříve za rok. Je to hrozná věda, a o všechnu tuto produkci se starají naši producenti z Bionaut Animation, pražské produkce, která se stará o výrobu a prodej tohoto projektu."

Kde jste bral inspiraci pro prázdninové putování Rosy a Dary?

„Celý projekt je vymyšlen na základě hlavních dvou postav, dvojčat Rosy a Dary. A jejich předlohou jsou samozřejmě má dvojčata Rosa a Dora. Koncept jsem vymyslel již v době, kdy byla žena těhotná. A po narození jsem pozoroval, jak se vyvíjí a rostou jejich povahy a osobnosti. Takže byly a jsou úžasnou studnicí inspirace. Samozřejmě spousta věcí je dovymyšlených. Dále nás, jakožto tvůrce, inspirovaly legendární a fungující seriály jako Kačeří příběhy, Byl jednou jeden život, filmy o Indiana Jonesovi apod. Je důležité, aby diváky bavilo se na tuto show koukat, takže tam musí být spousta akce a dobrodružství a do toho všeho ještě musíte zabalit něco edukativního, aby se děti něco přiučily a mělo to na rozdíl od ostatních běžných seriálů tuto přidanou hodnotu."

Najdou ve filmu odpovědi na své otázky i dospělí, nebo jen děti?

„Určitě všichni. Seriál je primárně cílený na první stupeň základní školy, tj. pro děti 6-8 let. Ale je rozhodně vymýšlený a dělaný tak, aby bavil i publikum před a po tomto roce. Mé dcery mají nyní tři a půl roku a hrozně je na to baví se dívat, protože tam je pejsek Laiko, který umí řídit Velorex. A je to jeho pojízdná bouda. Pak je tam babička co má lítací auto a děje se tam spousta akce, utíkají před hladovými medvědy, letí do vesmíru atd. Pořád mají na co koukat. Od dospělých jsem se zase dozvěděl například, že vůbec nevěděli, že se na Islandu pěstujou ve velkém banány ve sklenících, díky sopkám a magmatu, který je rozžhavený hned pod povrchem. I já se učím spoustu informací, když píšeme se scénáristy skripty k epizodám. Jak velké jsou hvězdy, proč prší, co je to signál ? Na toto a další otázky najdete odpovědi, když půjdete na Rosu a Daru do kina. Na facebooku je navíc jejich stránka, na které pravidelně vychází rozhovory s vědcema, kteří odpovídají na zákeřné dětské otázky, stačí se přihlásit k odběru."

js, foto: zdroj Bionaut 

martin-duda-600x400