Mikulov má svého pivního Mamuta
V Mikulově se zrodil pivovar a hrdě nese název Mamut. Tento minipivovar je jediným svého druhu na okrese Břeclav a oficiálně se v něm pivo začalo vařit před pár týdny. „Vaření piva je náš koníček už spoustu let a teď jsme to rozjeli naplno,“ říká Libor Ilčík, který za Mamutem společně s Pavlem Frolichem stojí. Specializují se na ječmenné, spodně kvašené pivo plzeňského typu. „Na poctivý, nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák. Nehledáme nic nového, chceme navázat na tradici českého piva,“ usmívá se Libor Ilčík a dodává: „Chceme zákazníkům připomenout, jak chutná tradiční, poctivé pivo. Varna je otápěná dřevem, ze surovin používáme pouze slad, chmel a vodu a formu pak v závěru ladíme ve skutečném kvelbeném sklepě pod zemí.“
Kapacita pivovaru je zatím omezená dvěma tisícilitrovými tanky. „Zatím děláme jen pětisetlitrové várky, ale chtěli bychom vařit aspoň tisíc litrů za týden a zásobovat pivem Mikulov i okolí,“ říká majitel pivovaru.
Mikulovské pivo, desítka a dvanáctka, se zatím čepuje na speciálních akcích, jako bylo nedávné Pivobraní či vernisáž Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“ anebo si ho mohou zájemci po domluvě přijít koupit přímo do pivovaru. V lahvích zatím Mamute nenajdete. „Na lahvování nemáme technologii,“ řekl Libor Ilčík s příslibem, že ji plánují do budoucna. Stejně tak chtějí rozšířit své portfolio o pšeničné pivo nebo ovocnější piva na jaro.
jich