Pálavský gulášfest provoní Mikulov

Milovníci gulášů všech druhů a prvního mladého vína si přijdou na své už tuto sobotu 22. října. V areálu Hotelu Zámeček se bude konat již 4. ročník mezinárodní soutěž ve vaření guláše. „Je to největší gulášový festival na jižní Moravě a soutěžit přijedou týmy z České republiky, Slovenska, Maďarska i sousedního Rakouska. Navařit přijedou několik typů gulášů, který se bude zapíjet prvním mladým vínem pod ochrannou známkou moravské božolé,“ zve na akci její pořadatel Josef Ševčík. Vše vypukne už v 11 hodin, kdy se bude zatápět pod kotli. O několik málo hodin později kromě klasického hovězího a vepřového guláše zavoní také guláš jelení, námořnický, kančí, segedínský, zabijačkový, maďarský, sklepmistrovský, telecí či guláš zlomených srdcí. Ani vegetariáni nepřijdou zkrátka, neboť budou moci ochutnat guláš fazolovo-sojový se žampiony či sušenými švestkami.

Foto_2

Foto_3

„V loňském roce mimo jiné vařil guláš i bývalý starosta z Drasenhofenu Hubert Bayer, senátor Hajda, starosta Smetana z Velkých Němčič a prezident Kraví hory Petrásek z Bořetic. Vítězný tým však byl vyhlášen z termálního koupaliště Podhajská s gulášem kůzlečím,“ řekl Josef Ševčík. Loni se snědlo čtyři tisíce porcí a pořadatelé věří, že i letos bude akci počasí i zájem milovníků dobrého jídla a vína přát. Jedna porce guláše bude opět stát dvacet korun. Vstup na akce, během níž se bude podávat moravské božolé za doprovodu cimbálové muziky a Mužáků z Březí, je zdarma.

Foto_6

Novinkou letošního gulášového festivalu bude samostatná kategorie v hodnocení designu stánku a nálady družstev. Chybět nebudou ani osvědčené fenomény, jako je víno tekoucí přímo z kašny před hotelem, či soutěž v gůlání sudu na časovou vzdálenost, soutěž o největšího jedlíka Hotelu Zámeček. „Družstva, která by se ještě chtěla přihlásit na gulášový festival a zabojovat tak o mikulovský řád zlaté vařečky, mají stále ještě šanci se přihlásit,“ vyzývá organizátor akce a zároveň zve všechny, kteří chtějí okusit nejlepší guláše od nejlepších mistrů kuchařů

jich, foto Hotel Zámeček